Fórum - Staroturanský spravodajca
Diskusné fóra
Diskusia občanov mesta
Diskusia slúži ako verejné fórum občanov a návštevníkov. MsÚ si vyhradzuje právo bez upozornenia vymazať príspevky, ktoré obsahujú vulgárne výrazy, urážky alebo reklamu. Môžu byť zmazané aj príspevky, ktoré sa netýkajú témy alebo nie sú v súlade s právnymi predpismi. Na pridanie príspevku musí byť návštevník registrovaný.
Témy: 24, Príspevky: 146
Diskusia s Mestským úradom
Diskusia s predstaviteľmi mesta a zamestnancami MsÚ. Na pridanie príspevku musí byť návštevník registrovaný.
Témy: 23, Príspevky: 236
Príspevky k novinkám
Témy: 14, Príspevky: 83
Príspevky k Úradnej tabuli
Témy: 0, Príspevky: 0
Príspevky k Oznamom
TV Stará Turá - Diskusia
Dokumenty - Diskusia
Témy: 1, Príspevky: 1
Staroturanský spravodajca
-
Odpovedať Dobrý deň.
Chcel by som reagovať na kvalitu nášho mestského časopisu. Je to len taký môj osobný postreh a vopred upozorňujem, že nechcem nikoho uraziť. Možno je to len môj pocit a ľudí, s ktorými som sa rozprával. Staroturanský spravodajca však podľa mňa svojou kvalitou upadá. Keď si ho človek prečíta, tak až na pár článkov nič nezistí. Je prepchatý rôznymi nezmyselnými úvahami, nezaujímavými historickými udalosťami a rôznymi štatistickými údajmi. Dal by som pár príkladov. Napríklad článok o jarmoku sa dal napísať oveľa zaujímavejšie. Z tohto zistím, len že bol a čo by bolo keby... . Článok "Chodíte radi... ." Ten už nehovorí o ničom, na čo by človek s priemernou inteligenciou neprišiel.Články Domu kultúry sa dali podstatne zmenšiť a nemuseli vyplniť pol strany. Meststká knižnica...kto tam chodí, tak si tam tie knihy nájde.Kalendárium... je pekné, že s našim krajom sú spojené takéto osobnosti, ale až na pár ľudí z ich rodín si to asi nikto nevšíma. Niečo zo slovenčiny...zbytočné. Z Holubyho pamätí a ocenenie p. Uhlíka...autorom by som skôr odporučil napísať kratší článok a zaujímavejší, ako takýto sloh, ktorý si po 2 vetách ľudia otočia ďalej. No a článok o p. Nerádovi a hlavne o evanjelickej škole...to je už ozaj veľa aj na koňa. Viem, že starším ročníkom tieto články niečo hovoria, ale ľudia do cca 45 rokov im nevenujú žiadnu pozornosť. Nechcem len kritizovať. Sú tu aj dobré články. Na mysli mám tie, ktoré hovoria o živote v našom meste. Ak sa teda tento časopis volá spravodajca a vychádza raz za mesiac, nech sa teda venuje tomu, čo sa stalo. Nech je o aktuálnom živote, o tom čo ľudí v našom meste môže trápiť a pod.. Námety sa dajú čerpať aj z diskusného fóra. Nech je tam niečo pútavé. Zaujímavosti a občas aj nádych bulváru. Napríklad jedna víkendová noc v sprievode polície a pod.. Písať o našom meste a o aktuálnych situáciách, o živote aj mladých ľudí, ankety a stanoviská k nej, kde sa dá ísť do prírody a pod.. Ak budem chcieť vedieť niečo o histórii, nájdem si to v odbornej literatúre. Pred rokmi sme si spravodajcu do rodiny kupovali. Dnes by som žiaľ za neho nedal ani cent a ani by nechýbal. A čo som sa rozprával s ľuďmi z nášho mesta, majú podobný názor. Ale to je len taký môj súkromný postreh. Mám pocit, že za pár rokov si z tohto mesačníka postupne zostavím kroniku Starej Turej.
Ondrej -
Odpovedať Pán Ondrej, aj tá kronika je jednou z funkcií tohto mesačníka. Za časopis nedáte ani cent , pretože si ho zdarma prečítate na web stránke mesta. Podstatná časť čitateľov túto možnosť nemá a tak si časopis kupuje. V r. 2010 sa mesačne tlačí 1500 kusov a predá sa cca 1420- 1480 kusov, teda časopis číta viac, ako každá druhá rodina. Na naše mesto, ktoré má 9600 obyvateľov je to slušné číslo. Vaše pripomienky a témy sú akceptovateľné , tie podľa Vás „o ničom“ by ale niektorým čitateľom možno chýbali- to je zasa môj postreh z názorov čitateľov. Určite viete, že tento mesačník je tvorený z príspevkov dopisovateľov, každý si zodpovedá za to, čo napíše. Príspevky ani fotografie nie sú honorované a osobne si veľmi vážim pisateľov niektorých článkov. Spravodajca nemusí informovať iba o súčasnosti (ale aj), môže nachádzať, objavovať napr. v histórii nášho mesta doteraz neznáme fakty. Fórum na našej web stránke je diskusia s anonymnými respondentmi , čo nie je ani etické a ani účelné. Bulvár z tohto mesačníka v dohľadnej dobe tiež zrejme nebude. Navrhujem, aby ste sa osobne pričinili o zvýšenie jeho úrovne – staňte sa prispievateľom. Prepošlite tieto Vaše podnety z web stránky redakcii, podpíšte sa a bude to Váš prvý krok...
Vďaka za Vašu pozornosť i podnety.
Ján Mikláš
šéfredaktor
-
Odpovedať Vážený pán Ondrej,
dopisovateľkou do spravodajcu som X rokov (snáď od jeho vzniku), tak ako väčšina autorov príspevkov. Žiaľ. Sme tlupa aktívnych "starcov a stareniek", ktorí z času načas (nazvime to pravidelne) nemáme od radosti čo robiť, a tak sa realizujeme na stránkach spravodajcu. A v tomto je ten hlavný problém. Týchto zopár náruživcov je síce veľmi tvorivých, no sú to stále tí istí (a roky tiež robia svoje), a tak niet sa čo čudovať, že po rokoch každý z vás - čitateľov - už pozná, čo z ktorého pera vyšlo, čo môžete z ktorého článku očakávať. Už Vás nič neohúri. Každý z nich má svoj štýl, svoju tému, svoju "parketu". Nikto z nich nie je profesionálny novinár, nikto z nich nie je honorovaná celebrita. Všetci sú to len obyčajní Staroturania, ktorí píšu o tom, čo ich tu baví, teší, zaujíma a rozčuľuje – o živote v Starej Turej. Držia náš časopis nad vodou a pravdepodobne to robia celkom dobre, keď sa náklad časopisu za tie roky neznížil. Vo vašom príspevku ste veľmi dobre načrtli, čo však nášmu časopisu chýba : mladá krv. Niekto, kto svojim novým prístupom, svojimi nápadmi časopis osvieži a omladí. Ale kde ho zobrať? Každý mesiac na takého človeka čakáme. No stále nič. A preto som veľmi rada, že ste vo svojom príspevku naznačili, že by ste možno vedeli, ako to robiť, aby to bolo zaujímavejšie, pútavejšie, proste lepšie. Osobne sa na Vás ako na kolegu - dopisovateľa veľmi teším a dúfam, že Vaše nápady a odporúčania nezostanú skryté za „Ondrej“ a Vaše aktuálne a pútavé príspevky pritiahnu mladých ľudí a zdvihnú náklad časopisu.
Věra Tepličková
-
Odpovedať Dobrý deň pán Ondrej,
skutočne nie je potrebné nič viac dodávať k Vašej pripomienke o úrovni Staroturianskeho spravodajcu, pretože predchádzajúce dve vyjadrenia (p. Mikláša a p. Tepličkovej) to všetko jednoznačne popisujú.
S pozdravom
Ján Zloch -
Odpovedať Ondrej ja patrím k mladším ročníkom a časopis si vždy rád prečítam, zaujímajú ma články z histórie, takže to by som časopisu nevytýkal, myslím, že história k tomuto časopisu patrí. Mal by som návrh na nejaké poviedky alebo poéziu, ale bohužiaľ ani jedno z toho sa netýka nášho mesta. Ide čisto o chvíľkové výstrelky mysle. Časopis je na dobrej úrovni - informuje a idú mu aj iné literárne žánre.
-
Odpovedať Dobrý deň,
Myslím si, že kvalita Spravodajca je dobrá a články ktoré tam vychádzajú sú poučné, ale na druhej strane je pravda, že dopisovatelia sú de facto stále rovnaký. Takže chcelo by to novú krv. Preto sa chcem spýtať, či do spravodajca ozaj nikto nedopisuje? Alebo panuje v redakcii prísna cenzúra?
A ešte sa chcem vrátiť k tým nespokojným s úrovňou Spravodajca: Boli by ste asi radšej, keby v jednotlivých obchodoch namiesto Spravodajca ponúkali Strážnu vežu alebo ako?
-
Odpovedať Dobrý deň.
Na reakcie k môjmu príspevku odpoviem skupinovo. Skutočne som nechcel nikoho uraziť. Ak to bolo z môjho príspevku takto pochopené, veľmi sa ospravedlňujem. Je to len môj názor a niekoľkých ľudí, s ktorými som sa rozprával. Mal som za to, že na vytváraní Spravodajcu pracuje skupina platených ľudí. Nevedel som, že to je viac menej o osobnej aktivite prispievajúcich. To samozrejme celý môj pohľad na vec mení. A tiež po prečítaní štatistík o tom, v koľkých výtlačkoch mesačník vychádza a koľko sa predá musím priznať, že vo všeobecnosti je o tento produkt záujem. Asi to bude tým, že tisíc ľudí, tisíc chutí. K návrhom, že by som sa mohol stať prispievateľom. Určite to je zaujímavá ponuka a myslím, že by som sa jej venoval, ale vzhľadom na to, že v Starej Turej som zhruba na jeden víkend za 1-2 mesiace a to už 12 rokov, asi by môj pohľad nebol zrovna presný. Ale keď sa niekedy vrátim na Starú Turú, budem o tom uvažovať. Dúfam, že áno, lebo ako sa hovorí, všade dobre, doma najlepšie. Takže ešte raz sa ospravedlňujem, ak som niekoho urazil.
A ešte odpoviem na príspevok označený „unknow.“ Myslím si, že tá otázka okolo „Strážnej veže“ je dosť mimo. Nejako som nepochopil jej význam. Ale ak sa nejaký predajca rozhodne predávať túto „literatúru“ je to jeho vec. Ja osobne by som ho za to určite nenaháňal. Kto chce, nech si kúpi.
Ondrej
-
Odpovedať Pán Ondrej,
pätnásť rokov dôkladne poznám všetko, čo k časopisu patrí- príspevkami počíňajúc a remitendou časopisu končiac. Verte mi, ani jednoduchú úvahu, ani jednoduchý sloh nie je niekedy až také jednoduché zostaviť, o náročných príspevkoch ani nehovorím... Nemusíte mať ale vôbec dojem, že ste niekoho urazili- ani mňa , ani , predpokladám, nikoho z tých, ktorí reagovali. Na druhej strane žiadna práca nie je taká, aby nemohla byť ešte lepšia- dnes sa to síce "nenosí", ale stále je to pravda. A platí to aj pri časopise- redakčná rada vie, čo by ešte bolo treba a aj Vaše podnety "berieme" . Distribúcia časopisu je možno pre niekoho zvláštna, ale podmienky niektorých predajcov sme nemohli akceptovať a niektorí odmietli (napr. Jednota v býv. OD). Súčasný stav nám vyhovuje, ale predovšetkým vyhovuje absolútnej väčšine čitateľov. Preto to nie je nutné v jeho distribúcii niečo meniť, ak sa nečrtá niečo lepšie. V dohľadnej dobe nie...
Ján Mikláš
šéfredaktor